De hobby
Mijn naam is Dennis Berkhout en als liefhebber van speciaalbier begon ik ergens in 2000 met het brouwen van bier als hobby. Op het gasfornuis met een 8 liter pannetje bij mijn ouders in de keuken. De eerste resultaten waren bemoedigend en in de jaren daarna werden vele brouwsels gemaakt. De keuken werd verruild voor de garage, het pannetje werd vervangen door een pan van 20 liter en het bier werd steeds lekkerder.

Na een jaar of wat hobbybrouwen bedacht ik me dat een eigen brouwerij toch wel erg leuk zou zijn. Maar hoe pak je dat dan aan? Tijdgebrek en allerlei praktische bezwaren maakten dat de stap naar het commercieel brouwen van bier toen niet gezet werd. Zelfs het hobbybrouwen raakte een paar jaar later tijdelijk uit beeld.

De huurbrouwer
Maar het brouwvirus liet me niet los. In 2014 pakte ik de draad weer op en al snel had ik de smaak weer te pakken. De plannen voor een eigen brouwerij waren nog niet uit mijn gedachten. Mede geïnspireerd door de vele nieuwe kleine brouwerijen onderzocht ik de mogelijkheden. Een eigen brouwinstallatie was een te grote stap, maar brouwen als huurbrouwer bleek goed mogelijk. Een huurbrouwer brouwt in de ketels van een andere brouwerij en huurt dus de installatie om zijn bier te kunnen brouwen.

Februari 2016 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Brouwerij Tiecelijn. De naam voor de brouwerij komt uit het Middeleeuwse dierenverhaal over Reinaert de Vos, dat vol staat met satirische verwijzingen naar de mensenmaatschappij. De raaf ‘heer Tiecelijn’ is de boodschapper tussen de andere dieren in het verhaal. 

Kort na de inschrijving werd brouwcapaciteit gevonden bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest, waar op 4 mei 2016 het eerste bier werd gebrouwen.

De bieren
Recepten voor de bieren bedenk ik zelf. Bestaande bierstijlen zijn hierbij de basis, maar zeker niet allesbepalend. Creativiteit, gevoel en mijn eigen smaak zijn net zo belangrijk. Van een nieuw recept wordt eerst een proefbrouwsel gemaakt op een installatie van 30 liter. Pas als ik tevreden ben over het resultaat wordt het in het groot gebrouwen.

Kalypso, Nyx en Locomotion zijn inmiddels te koop. Voor het najaar worden een sterke blonde en een imperial stout verwacht. En voor 2018? Ideeën genoeg!